RSS

myfadzli.com

"Hookah" atau "Shisha" tidak selamat digunakan

Saturday, August 29, 2009



Menghisap "hookah" atau turut dikenali dengan nama lain seperti shisha, water pipe, ghalyan, dan okka, akan membawa risiko kesihatan yang sama seperti merokok atau penggunaan produk tembakau yang lain.

Menteri Kesihatan Datuk Dr Chua Soi Lek berkata oleh sebab itu "hookah" bukanlah alternatif atau gantian kepada perbuatan menghisap rokok.

Katanya asap tembakau yang keluar dari balang air "hookah" sebenarnya mengandungi toksin yang boleh menyebabkan penyakit paru-paru, penyakit jantung dan penyakit merbahaya yang lain.

"Penggunaan "hookah" kini semakin popular dalam negara, terutama di kalangan golongan belia kawasan bandar, dan buat masa ini masih belum ada kajian berhubung penggunaan "hookah" di Malaysia.

"Bagaimanapun, secara amnya, "hookah" dihidangkan kepada pelanggan di gerai makan, restoran, hotel dan kelab tertentu di bandar besar," katanya ketika menjawab soalan Loh Seng Kok (BN-Kelana Jaya) berhubung kesan kesihatan akibat penghisapan "shisha" dengan menggunakan "hookah" dan pemipit.

Bernama melaporkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam satu kenyataan baru-baru ini menegaskan "hookah" adalah tidak selamat untuk digunakan dan boleh mengakibatkan risiko kesihatan yang khusus.

Chua berkata kajian juga mendapati bahawa pengguna "hookah" pada setiap satu masa biasanya akan menghisap asap tembakau dari alat ini dalam tempoh lebih lama berbanding menghisap sebatang rokok.

Beliau berkata menurut kajian itu juga, penghisap rokok akan menyedut lapan hingga 12 kali sedutan dalam masa lima hingga tujuh minit dengan 0.5 hingga 0.6 liter asap disedut.
Menurutnya penghisap "hookah" pula menyedut 50 hingga 200 kali sedutan dalam mas 20 hingga 80 minit yang dianggarkan sebanyak 0.15 hingga satu liter asap akan disedut.

Dr Chua berkata bahan panas yang digunakan untuk membakar tembakau terdiri daripada bara kayu atau arang yang dilihat boleh meningkatkan risiko kesihatan kerana proses pembakaran menghasilkan bahan toksik tersendiri termasuk paras karbon monoksida yang tinggi, logam dan kimia yang boleh menyebabkan kanser.

Tambahnya, perbuatan berkongsi paip penyedut juga boleh membawa risiko jangkitan penyakit berjangkit termasuk "tuberculosis" dan hepatitis .-4/7/2005

Sumber Agenda Daily.net dan di copy paste dr laman web tbd.my
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

saye kerink said...

haaa betol betol. dekat BB dekat KL banyak giler budak2 teens ney isap shisha.
me?of course not. me and my siblings always doubted about that shisha.
we always wondering, do shisha HALAL? takut nyew. hahah. but my friends selalu ckp shisha tuh halal tapi dorang ta penah lagyk cube.
well i penah hidu je la bile lalu lalang kat BB tuh. bau die menarik. hahah.
hanye budak2 yg TOO SOCIAL je yg selalu lepak2 kat situ. haha!

TuahFadzli said...

halal mmg halal.. tp asap yg diorg makan tuh lg byk dr merokok.. huhu.. bau mmg wangi.. sedap jer..